Adem

(2010)

Deze film is afkomstig uit 2010 en eigenlijk was de film sinds de eerste dag al een groot succes. Ben jij benieuwd naar waar deze film precies over gaat? Lees dan verder!

De film Adem is een authentieke film van Hans van Nuffel over de impact van de ziekte mucoviscidose op jongeren. In de film leiden de broers Tom en Lucas aan dezelfde longziekte. Door zijn ziekte moet Tom een tijdje in het ziekenhuis verblijven. In dit ziekenhuis helpt hij zijn criminele vriend Jimmy met het stelen van medicijnen. Dan maakt hij kennis met de tien jaar oudere Xavier, die dezelfde ziekte heeft. Xavier heeft ook een vriendin, Anneleen, die ook aan dezelfde ziekte lijdt. Als de drie op een dag een uitstapje naar het strand maken moeten ze met spoed terugkomen. 

 De broer van Tom is in aanmerking gekomen voor een longtransplantatie. Als ze terugkomen is de operatie al bezig. Helaas overleefd Lucas de operatie niet, Tom heeft geen afscheidt van het kunnen nemen. De optimistische visie van Xavier helpt Tom met het verwerken van het verlies. 

 Tom staat op een wachtlijst voor een long, maar als hij ouder is ziet hij er toch vanaf vanwege de vele complicaties. De eerstvolgende die voor de long  in aanmerking komt is Xavier. Jimmy heeft gehoord dat Xavier de long zal krijgen, maar weet niets van de afwijzing van Tom af. Hij bedenkt om Xavier te vermoorden, zodat Tom de long kan krijgen. Xavier vertelt hem dat Tom geen nieuwe long wilt en redt zichzelf. Op een dag komt er een long beschikbaar, maar omdat Xavier koorts heeft kan de transplantatie bij hem niet plaatsvinden. De arts dringt aan om hem toch bij Tom te plaatsen en stemt hier uiteindelijk toch mee in.